perjantai 11. tammikuuta 2013

Ruskeasta rasvasta uusi laihdutuslääke? Mikä ihmeen "ruskea" rasva?

 
Hiljattain Journal of Clinical Investigation –lehdessä julkaistu tutkimus lisäsi todisteita siitä, että ruskealla rasvakudoksella olisi suotuisia vaikutuksia glukoosi-aineenvaihduntaan ja insuliiniherkkyyteen. Tutkimuksessa annettiin hiirille ruskeaa rasvaa siirteinä vatsaonteloon toisista hiiristä, ja 8-12 viikkoa siirteiden antamisen jälkeen havaittiin hiirten insuliiniherkkyyden ja sokerinsietokyvyn selvästi parantuneen. Lisäksi hiiret laihtuivat, niiden rasvakudoksen kokonaismäärä pieneni ja rasvaisen ruokavalion aiheuttamat insuliiniaineenvaihdunnan ongelmat korjaantuivat.

On olemassa kahdentyyppisiä, vaaleita ja ruskeita rasvasoluja eli adiposyyttejä, joiden tehtävänä on varastoida lipidejä (eli rasva-aineita). Vaaleassa rasvakudoksessa rasvasolut ovat muodoltaan pyöreitä. Solun tuma on litistynyt solun laidalle. Solulima on täynnä rasvaa trigyserideinä yleensä yhtenä rakkulana. Vaalea rasva on eläinsolujen yleisin rasvatyyppi, mikä laajenee rasvakudoksen kokonaismäärän lisääntyessä lihavilla ihmisillä.

Ruskea rasvakudos näyttää ruskealta johtuen runsaasta hiussuonten ja solun energiatehtaiden eli mitokondrioiden määrästä. Rasva on varastoitunut niihin pieninä, erillisinä pisaroina. Mielenkiintoista on, että vain ruskean rasvan on havaittu liittyvän painoindeksiin siten, että painoindeksin (BMI:n) noustessa ruskean rasvan aktiivisuus vähenee. Edelleen ruskean rasvan aktiivisuuden on havaittu vähenevän ihmisen ikääntyessä. Tämä voisi selittää miksi ihmiset herkemmin lihovat ikääntyessään.

Nykyään tiedetään, että ruskea rasva aktivoituu kylmässä tuottaakseen lämpöä. Aiemmin kuitenkin virheellisesti luultiin, että ruskeaa rasvakudosta esiintyisi lähinnä vain vauvoilla, joilla sen pääasiallinen funktio on lämmöntuotanto. Ruskean rasvan varastoja aikuisilla ei paikallistettu johtuen mm. siitä, että tutkimuksia suoritettiin liian korkeissa lämpötiloissa. Kuvantamismenetelmien kehittyessä ja kylmäaktivaation merkityksen ymmärtämisen jälkeen ruskeaa rasvakudosta on paikallistettu myös aikuisilta merkittäviä varastoja.

Periaatteessa  ruskeaa rasvan siirtämistä lihaviin ihmisiin voitaisiin käyttää terapiana lihavuuden hoidossa. Toistaiseksi ei ole kuitenkaan onnistuttu ihmisille kehittämään sellaista siirränäismallia, joka pystyttäisiin ylläpitämään yli 3-4 viikkoa. Saamme siis vielä odotella rasvaterapiaa.

Jäin miettimään, että hyötyisimmekö me Pohjolan lihavat ihmiset eniten ruskean rasvan hyödyistä sen jälkeen, kun toimiva rasvaterapiamalli on kehtetty – meillähän ei ole pulaa ympärivuotisesta kylmäaktivaatiosta (huom. myös kesäinen 19 astetta riittää ruskean rasvan aktivoitumiseen!)?
  
Viitteet





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti