perjantai 11. tammikuuta 2013

Minimoi ruokahävikkiä, niin säästät maailman vesivaroja


Oletko tullut ajatelleeksi, että syömällä tuontiruokaa kulutat maailman vesivaroja? Jopa yli 30% ruoastamme on tuontiruokaa. Ihminen juo pari litraa päivässä, mutta ruoantuotannon kautta kukin meistä kuluttaa 1500-4500 litraa vettä päivässä! Ruokaturva ja vesivarat kulkevat siis käsi kädessä. Vettä kuluu lisäksi runsaasti mm. kulutushyödykkeiden tuottamiseen –jopa 15% kaikesta suomalaisten kuluttamasta vedestä. Suomen vesijalanjäljestä lähes puolet jää rajojemme ulkopuolelle.

Maailman vesivarat ovat jakautuneet hyvin epätasaisesti. Yli 35% – tämä luku on kasvamaan päin - maailman väestöstä asuu alueilla, joilla vedenkulutus verrattuna uusiutuviin vesivaroihin on riskirajoilla. Globaali vesikriisin uhka koskettaa myös meitä! Suomalainen voi vaikuttaa globaalin vesikriisin ehkäisemiseen omilla valinnoillaan. Näitä keinoja ovat mm. lihansyönnin vähentäminen, ylensyömisen välttäminen ja kotimaisten raaka-aineiden suosiminen. Ylipäätänsä kulutuksen vähentäminen ja kierrätyksen lisääminen edistävät vesivarojen riittävyyttä. Puolittamalla ruokahävikki syötettäisiin yli miljardi ihmistä enemmän. Samalla kun ruokaa heitetään pois, tuhlataan myös vesivaroja! Meistä jokainen voi vaikuttaa oman ruokahävikkinsä minimointiin. 

Vielä yksi pohtimisen aihe: kotimaisten tuotteiden ja raaka-aineiden suosiminen on periaattessa ekologista. Entäpä sitten, kun valittavana on näin talvisaikaan Espanjan auringon alla kasvatettu tomaatti tai suomalainen, lähes puolet kalliimpi kasvihuonetomaatti?

Lopuksi:  Wikipedian määritelmän mukaan “vesijalanjälki tarkoittaa sitä, kuinka paljon henkilö, yhteisö, valtio tai vastaava on kuluttanut maailman vesivaroja kaikkien kuluttamiensa hyödykkeiden myötä. Kulutettuihin vesivaroihin lasketaan talousveden lisäksi kaikki vesi, joka on tarvittu esimerkiksi viljelyyn, teollisuuden prosesseissa ja tuotteiden valmistukseen.”

Voit mittauttaa oman vesijalanjälkesi KEMIRAN sivuilla, niin tiedät oletko itse vesipihi vaiko läträäjä. Siellä annetaan myös hyviä vinkkejä vedenkäytön pienentämiseksi.Vesijalanjälki ei toki ole yksiselitteinen ympäristöhaittojen mittari, koska vedenkulutuksen haitat riippuvat pitkälti asuinseudustasi.

Viitteet
Suomalainen voi edistää maailman vesivarojen riittävyyttä kulutusvalinnoilla

Wikipedia/vesijalanjälki 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti