perjantai 22. helmikuuta 2013

Elintarviketeollisuuden moraalinen rappio

 
Viime päivinä on julkisuudessa noussut esiin kysymys, että mikä onkaan elintarviketeollisuuden moraali? Vai onko sitä? Toisaalta olen myös äimistellyt journalismin tasoa. Tässä yksi esimerkki: “Hevosenlihaskandaali levisi Suomeenkin". Miten niin “levisi”? Koko eurooppalaisen skandaalikohinan ajanhan täälläkin on hevonsenlihaa ollut  naudanlihana myynnissä. Kyse on kansainvälisestä bisneksestä. Ero on siinä, että täällä paikalliset viranomaiset eivät aluksi lotkauttaneet korviansa. Viranomaisten toiminta oli niin sanotusti jähmeää. Toisin sanoen, kansallinen elintarvikevirastomme Evira ei tehnyt mitään sillä välin kun DNA-määrityksiä urakoitiin toisaalla Euroopassa. Täällä ilmeisesti vain ajateltiin, että “eihän se hevosenliha nyt vaarallista ole”. Vasta kun poliittiselta taholta tuli käsky, että nyt tarttis täälläkin ruveta tarkistustoimiin, niin sittenpä alkoi elintarvikealalla kohista. Hevosenlihaa salaa tuotteissaan käyttävät rupesivat pelkäämään kiinnijäämistään ja päättivät itse astua julkisuuteen. Mutta millä tyylillä? 

Pouttu aloitti rumban, ja päätti siis itse paljastaa, että hevosenlihaa on käytetty naudanlihan asemesta tietyissä tuotteissa. Poutun toimitusjohtaja yritti kuitenkin selittää tapausta, että “kyse on talon sisällä tapahtuneesta tietokatkoksesta”. Tuotekehityksessä oli hänen mukaansa päädytty reseptiin, jossa osa naudanlihasta oli korvattu hevosenlihalla, mutta tämä tieto ei ollut talon sisällä mennyt eteenpäin.  Edelleen tämä samainen toimitusjohtaja seuraavana päivänä pahoitteli Poutun valmistamien kebablihatuotteiden “tuoteselostevirhettä”. Ajatelkaa ihmiset, mitäpä jos toimitusjohtaja puhuisikin totta? Että, tällaiset “tuoteselostevirheet” olisivatkin arkipäivää elintarviketeollisuudessa? Silloin saisi oikeasti pelätä, että suklaaseen voisi lipsahtaa pähkinää ilman, että siitä olisi mainintaa tuoteselosteessa! Tilanne kävisi silloin hengenvaaralliseksi ainakin osalle ihmisistä! Mutta “onneksi” Poutun toimitusjohtaja puhuu lööperiä. Kyllä tuoteselosteet ovat elintarviketeollisuudessamme kunnossa -niin ellei sitten asiakkaita tietentahtoen haluta johtaa harhaan.  

Säästöpaineiden alla taisi elintarviketeollisuuden moraali tässä tapauksessa joutua romukoppaan. Hevosenlihan käyttäminen naudanlihan sijaan ei ole kuitenkaan Poutun keksintö. Joku neropatti on kansainvälisessä elintarvikebisneksessä keksinyt tällaisen erinomaisen tavan säästää: korvataan kalliimpi naudanliha puolet halvemmalla hevosenlihalla! Herää kysymys, että mitkä ovat ne muut tavat, joilla meitä kuluttajia huijataan? Jos joskus olenkin luottanut pakkausselostuksiin, niin nyt tilalle tuli epäilyksen varjo. Parempi ostaa vain ruokansa mahdollisimman prosessoimattomana, niin välttyy kokonaan tällaisilta skandaaleilta –toivottavasti! Voinko enää edes luottaa siihen mitä tuoretiski myy, onko suomalainen liha varmasti suomalaista? Onko lammas lammasta ja possu possua? Tosiasia on, että niihin marinoituihin lihamössöihin  saattaisi valmistaja  ainakin paljon helpommin tunkea ihan mitä vaan ilman, että kukaan huomaisi…

Niin, siitä hevosenlihasta piti minun vielä jatkaa. Söisitkö sinä hevosenlihaa tietentahtoen? Hevosenlihaa on perinteisesti  syöty arkiruokana Suomessa, kun tilan työhevoset on teurastettu. Luin hiljattain eräästä kirjasta, että hevosenliha on perinteisesti kuulunut ruokapöytään myös Ranskassa, ainakin maaseudulla.  Että kyse ei ole siis pelkästään pohjoismaisesta tavasta. Milloin hevosenlihan syömisestä sitten olisi tullut jotenkin omituista tai eettisesti arvelluttavaa? Irlannista (josta kohu alkoi) kerrottiin, että “meidän kulttuuriimme ei hevosenlihan syöminen kuulu."  Myös Australiassa tannoin eräs lihakauppias, joka kertoi aloittaneensa hevosenlihan myynnin, sai jopa tappouhkauksia! Täällä Suomessa tuskin suhtaudumme samalla fanaattisuudella hevosenlihaan. Yhdestä asiasta lienenmme kuitenkin samaa mieltä: meitä kuluttajia ei huijata! Aivan aluksi ehdottaisin, että laittakaamme ainakin Pouttu boikottilistalle ja tietysti ne muutkin elintarviketuottajat, jotka nyt ovat tähän vilunkipeliin osallistuneet! Hävetkää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti